Friday 6 December 2013

Par kaklasaitēm

Kaklasaite papildina moderna, veiksmīga vīrieša garderobi. Daži stiprā dzimuma pārstāvji uzskata kaklasaiti par lielisku iespēju uzsvērt savu individualitāti, citi pie pirmās iespējas atsien to un noliek malā. 
Tomēr kaklasaite ir ļoti nozīmīga detaļa jebkura vīrieša garderobē jau no seniem laikiem. 
Romiešu legionāri aizsēja lakatu ap kaklu lai būtu siltāks. Pēc Romas impērijas sabrukuma modi uz kakla lakatiem pārņema senās ciltis mūsdienu Rumānijā. No turienes mode pārcēlās uz Harvātiju un pēc tam uz Parīzi. Luisu XIV sajūsmināja viss skaistais un neparastais, tādēļ šis jaunums viņam bija pa prātam. Līdz ar to parasts lakats kļuva par Francijas vīriešu modes rotājumu. To izgatavo no plāna auduma un mežģīnēm, un aizsiet lakatu bija sarežģīti. 

Laika gaitā uzvalks kļuva par ierastu lietu jekura vīrieša garderobē un visa uzmanība vērsās pie kaklasaites – vienas no nedaudzajām detaļām, ar kuras palīdzību var parādit savu individualitāti. Radās zinātne saistībā ar kaklasaites aizsiešanu, par grāmatas, XIX gadsimta septiņdesmitajos gados parādījās gatavas kaklasaites. Taču kaklasaites variants, kuru mēs redzam šodien, parādītjās tikai XX gadsimā. 



Kā aizsiet kaklasaiti?

Vienkāršais mezgls

Šis mezgls parādījas Anglijā XIX gadsimta vidū angļi to sauca par „Four-in-Hand”. „Four-in-Hand” der tiem, kas tikai uzsāk mācītes aizsiet kaklasaiti. 


Populārs mezgls
Par universālu un daudzveidīgu mezglu uzskata „Half Windsor”. „Half Windsor” piemērots tradicionāla platuma un šaurām kaklasaitēm. Sākotnēji šo mezglu vajag aizsiet spoguļa priekšā. Apgūstot šo tehniku, jūs varēsiet to darīt automātiski un spogulis būt nepieciešams tikai lai izveidotū vajadzīgo mezgla formu. 


Konservatīvais mezgls
Elegantu „Widsor” viegli atpazīt pēc tā trīsstūrveida formas. Šo mezglu tagad var redzēt diplomātiem, lai gan iespējams, pēc pāris gadiem tas varētu kļūt par modernu tendenci. „Widsor” mezglu aizsien tāpat kā „Half Windsor” mezglu, piēvienojot vēl vienu vijumu no apkakles labā stūra puses. 

Aktuāls mezgls
Aktuālo mezglu saucam dažadi- kvadratveida, dubults, itāļu. Tā rietumu nosaukums ir Christensen. Mezgls Christensen ideāli der modernām, augstām, (4–4,5 cm.) apkaklēm. Šis mezgls ir īpaši piemerots kašmira vai vilnas kaklasaitēm no ziemas kolekcijas. Tas sākas kā „Half Windsor” un dubultu vijumu priekšpusē. 

Kas jāzina vīrietim, izvēloties kaklasaiti?
Vispirms kaklasaites krāsu vajadzētu saskaņot ar uzvalka, krekla, zeķu un apavu krāsu. Nolieciet kaklasaiti uz plaukta, ja tās platais gals nokaras brīvi, neapvijas, tad kaklasaite izskatīsies nevainojami, kad tiks aizsieta. Šuvei iekšpusē jābūt slidenai, nevis stingrai – tā noteikts rokasgrāmatā. Augstas kvalitātes kaklasaite šūta no trim dažādām daļām, bet lielākā daļa no plašpatēriņa kaklasaitēm – no divām. 

Kaklasaites garumam jābūt tādam, lai aizsietā veida būtu nosegta jostas sprādze. Kaklasaites platums vidēji (7-9 cm.). Mezglam jābūt cieši savilktam, Ja vēlaties, varat veidot ieloci pie izvada no mezgla. 

Jābūt ļoti uzmanīgam izvēloties pārāk spilgtas kaklasaites ar rasējumiem, attēliem vai simboliem. Ikdienā par universālu ir uzskatāma tumša kaklasaite izskatās ļoti eleganti, taču nedrīkst aizmirst, ka kaklasaitei jābūt par toni gaišākai nekā žaketei. 

Lai kaklasaite ilgi kalpotu, nepieciešams to pareizi glabāt. Kad Jūs noņemat kaklasaiti, nepieciešams atbrīvot mezglu, lai auduma šķiedras nepārsedzas. Pēc tam to vajadzētu pakārt uz pakaramā. Plankumus no kaklasaites iztīra ar ķīmiskiem tīrīšanas līdzekļiem. Ja Jūs vēlaties nogludināt ieloces, tad saritiniet kaklasaiti un atstājiet uz nakti. No rīta visas ieloces izlīdzināsies. Ja izlemsiet gludināt kaklasaiti, ievietojot kartona šablonu, tad atcerieties, ka no berzēšanas tā zaudē spīdumu un tiek bojātas auduma šķiedras. 


No comments:

Post a Comment