Thursday 5 December 2013

Apavu kopšana


Turpinam rūpēties par autovadītāju darba formu, lai pašiem un klientam ir patīkami. Šoreiz pastāstīsim par apavu kopšanu, dalīsimies ar praktiskiem padomiem. Ja zini kādu labu apavu kopšanas veidu, kas rakstā nav pieminēts,  droši pievieno to kā komentāru un Tava pieredze sasniegs citus kolēģus!

Nevienam nav noslēpums tas, ka jo cītīgāk un biežāk kopsiet savus apavus, tie ilgāk nēsāsies. Ipaši svarīgi tas ir rudens un ziemas mēnešos

Apavus kurus nēsājat katru dienu vajag tīrīt nevis pirms, bet gan pēc pastaigas. Ja esat atgriezušies mājās no ziemas pastaigas, nopuriniet no zābakiem sniegu un uzreiz noslaukiet ar sausu, tīru lupatu. Ja uz apaviem ir ne tikai sniegs, bet arī netīrumi, tad no sākuma ar koka lāpstiņu notīriet netīrumus, tad noslaukiet apavus ar mitru, vēlāk ar tīru, sausu lupatu. Apavus var padarīt izturīgākus pret mitrumu iesmērējot šuves ar linu eļļu vai rīcineļļu. Var izmantot vienādās daļās sajauktu vaska un tauku maisījumu.


Apavu žāvēšanas veidi:
  • žāvēšanas ierīce (nopērkama apavu veikalos)
  • Avīzes papīra ievietošana apavos (papīrs ir ik pa laikam jāmaina, tādējādi āpavi ātrāk kļūst sausi)
  • Putekļu sūcējs (sūcēja gals jāievieto apavā un jāieslēdz ierīce)
Nekad nežāvējiet apavus uguns tuvumā, pie krāsns vai pie centrālapkures radiatora. No lielas temperatūras materiāls deformējas, āda zaudē elastību, diegi sairst. 

Protams, apavus katru dienu vajag ieziest ar apavu krēmu. Vienmēr izvēlieties apavu krēmu pieskaņotu apavu krāsai. Nedomājiet, ka bezkrāsainais krēms ir universāls. Tāds krēms der tikai gaišiem apaviem,bet tumši apavi sāk izbalēt. Pēc 5 – 10 minūtēm,kā apavi ieziesti ar krēmu, notīriet tos ar birstīti. Lai apavi kļūtu spīdīgāki lietojiet zamša, vilnas, plīša lupatiņu. 

Lakotus apavus laiku pa laikam var tīrīt ar pienā samērcētu lupatiņu. Izbalējušās vietas var ierīvēt ar sagrieztu sīpolu un pēc tam nopulēt ar mīkstu, sausu lupatiņu. Lai lakoti apavi nepaliktu cieti, ieteicams dažreiz tos iesmērēt ar vazelīnu, glicerīnu vai rīcineļļu. 

Velūra ādas apavus vajag katru dienu tīrīt ar gumijas birstīti. Lai atsvaidzinātu krāsu vajag dažreiz ieziest apavus ar pienā vai ožamajā spirtā samērcētu vati, bet pēc tam kad apavi nozūst, parīvēt ar plānu smilšpapīru. 

Nākošajā rakstā uzzini kā siet kaklasaiti! Seko mums!

No comments:

Post a Comment