Wednesday 12 March 2014

Svētā Patrika diena

 
Katru gadu 17.martā Īrijā un daudzviet pasaulē svin Svētā Patrika dienu. Šīs dienas simbols ir trejlapu āboliņš, kas redzams it visur. Tas ir kalpojis svētajam Patrikam kā simbols, lai saviem "neticīgajiem" tautiešiem skaidrotu kristīgo svēto Trīsvienību. Valda uzskats, ka Svētais Patriks no Īrijas salas padzinis visas čūskas - iemānījis kastē un tad kasti iemetis jūrā. Šī kaste tur peldot joprojām, tāpēc jūra pie Īrijas krastiem vienmēr ir nemierīga. Čūsku Īrijā neesot joprojām.



17.marts tiek uzskatīts par Svētā Patrika nāves dienu. Īrijā tā ir svētku diena, kad notiek gājieni, dievkalpojumi, koncerti un ļaudis dodas uz krogiem, lai baudītu alu. Cilvēki velk zaļas drēbes, sprauž pie apģērba āboliņa lapas. Pat no alus putām krodzinieki ir iemanījušies izveidot āboliņa lapu.
 
Jau sen šī diena nav tikai Īrijas svētku diena. Laika gaitā to sākuši svinēt arī amerikāņi, angļi, vācieši un daudzas citas tautas. Galvenie svētku organizētāji, protams, ir paši īri.
 
Šī diena nav iedomājama bez kausa Ginesa alus! Svētā Patrika diena gan iegadījusies gavēņa laikā, bet tas nav šķērslis. Pat gavēņa ierobežojumi šajā dienā tiek atcelti, tāpēc nevajag brīnīties, ja alus ieguvis mazliet zaļganu nokrāsu.  

Daži interesanti fakti:
 
  • Mūsdienās svētā Patrika dienu svin simtiem miljoni cilvēku visā pasaulē. Šajā dienā visa pasaule kļūst par Īriju. Visi dzied īru dziesmas un dejo īru nacionalās dejas.
  • Bāros tiek pasniegts zaļš alus un veikalos nopērkamas zaļas smalkmaizītes.
  • Čikāgas iedzīvotāji par godu šai dienai, nokrāso upes ūdeni zaļā krāsā.
  • "Patrika čarka" - viskija mērvienībā, ko dzer Svētā Patrika dienā. ievērojot tradīcijas, pirms izdzert glāzi viskija, glāzē jāieliek āboliņa lapu. Tautā saka: "Iztukšosim āboliņu!" ('drowning the shamrock')
  • par godu Svētā Patrika dienai īru dizainers ir izveidojis īpašu dizainu Jameson viskija pudelei.
 
Svētā Patrika dienas svinības Londonā sāksies jau 14.martā. Apskati svinību vietas šeit!
Ja atrodies Parīzē, par svinēšanas iespējām, lasi te!





 

No comments:

Post a Comment